Myisinkö toimivan tilani vieraalle?

2 min lukuaika

Blogit

Mitä jos ei omasta perheestä löydy jatkajaa? Jäävätkö rakennukset tyhjilleen kesken käyttöikänsä, kuka pystyy pitämään rakennukset kunnossa vai jäävätkö ne hiljalleen ränsistymään? Entä jos tilalle löytyisi jatkaja ulkopuolelta?

Avaimet kadessa

Vuonna 1992 tein maatalousharjoitteluni Kanadassa. Harjoittelutila oli seutukunnan huippufarmi, vaikka ei mikään sukutila ollutkaan. Isäntäperhe oli Saksasta lähtöisin, 1970-luvulla Kanadaan muuttanut. Nuori pariskunta Klaus ja Elsa olivat aikanaan tehneet rohkean päätöksen ja lähteneet uudelle mantereelle rakentamaan unelmaansa, ja sen olivat todellakin toteuttaneet! Kävin katsomassa isäntäperhettäni v. 2004 ja taas puhalsivat uudet tuulet. Isäntäperheeni oli jäänyt eläkkeelle ja he olivat myyneet tilan skotlantilaiselle perheelle. Klaus ja Elsa eivät tuntuneet mitenkään katkerilta vaikka heidän omat lapsensa eivät sitten jatkaneetkaan tilaa. Kävimme tilalla katsomassa ja siellä oli uusien omistajien voimin tilanhoito hyvällä mallilla ja isäntäperheeni olivat tyytyväisiä kun heidän elämäntyölleen löytyi jatkaja.

Kun katselen tämän päivän investoineita maatiloja niin usein mietin mitä sitten jos ei omasta perheestä löydykään jatkajaa? Vanhassa maailmassa ei ollut välttämättä valtava katastrofi jos pihasta jäi kymmenen lehmän navetta tyhjäksi. Rakennuksesta sukeutui pihavarasto ja se oli kooltaan vielä kohtuullisilla kustannuksilla pidettävissä maalissa ja muutenkin kunnossa.

Mitä sitten kun kahden robotin pihatto ja muut kookkaat varastorakennukset jäävät tyhjilleen kesken käyttöikänsä jos käy niin että ei omasta perheestä löydykään jatkajaa. Löytyykö sille järkevää uusiokäyttöä, kuka pystyy pitämään rakennusmassan kunnossa vai jäävätkö hallit hiljalleen ränsistymään?

Myisinkö vieraalle?

Tässä kohtaa tulee mieleen vanha harjoittelutilani. Mitä jos löytyisi taas Klaus ja Elsa joille avautuisi mahdollisuus lähteä toteuttamaan unelmaansa? Useita nuoria on tullut vastaan joilla on unelma omasta tilasta vaikka sellaista ei omasta perheestä löydykään, tai vaikka löytyykin mutta toinen sisarus jatkaa sitä.

Ei ole useimmille helppo ratkaisu lähteä myymään toimivaa tilaa ulkopuoliselle. Sukutilan omistusketjun katkaiseminen voi painaa omaatuntoa. Koko tilan kaupassa tulee lähes aina reilu tukkualennus verrattuna peltojen ja metsien erillään myyntiin. Ostajien rooli on hankala usein pienellä tai olemattomalla omalla pääomalla lähteä ostamaan isoa tilaa.

Näkökulmia asiaan on useita. Kannattaa miettiä asiaa myös siitä näkökulmasta että mitä rakennuksille sitten tapahtuu jos ne jäävät yksinään jäljelle kun maat on myyty tai vuokrattu pois? Haluaako jättää lapsilleen rapistuvia halleja perinnöksi? Voisiko sillä olla joku arvo, että näkee elämäntyönsä jatkuvat uusien yrittäjien voimin ja pääsee kiinteistömassan hoitomurheista samalla eroon?

Haluatko keskustella maatilan myymisestä tai ostamisesta. Ota yhteyttä välittäjiimme https://www.maaseutukiinteisto...